Cam, genellikle saydam veya yarı saydam biçimde kullanılan, genellikle sert, kırılgan ve sıvıların depolanmasına izin veren inorganik bir şekilsiz katıdır. [1] Eski zamanlardan beri, cam yapım ve süs eşyası olarak kullanılır. Günümüzde hala en basit araçlardan iletişim ve uzay teknolojilerine kadar yaygın bir kullanım alanı bulunmaktadır.
Cam, çökelmiş alkali ve alkalin toprak metal oksitler ve diğer bazı metal oksitlerin bir çözeltisinden oluşan bir sıvı malzemedir ve ana malzeme (Si02) silikondur. Cam, amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasındaki hızlı soğutma nedeniyle, kristal yapı yerine şekilsiz yapı oluşur. Bu yapı cam mukavemeti ve şeffaflığı verir. Bazen sıvı olarak adlandırılır, çünkü katılarda kristalleşme özelliklerini göstermez. Bu isimlendirme esas olarak amorf (kristal olmayan, kristal olmayan) yapıya dayanır.
Tarihçe
Camın tarihi çok eskilere dayanıyor. Bilinen en eski cam ürünler, ilk üretildiği zaman belli olmasa da, M.Ö. yaklaşık 2500 yılındaki antik Mısır boncuklarıdır. [2] Daha sonraki Mısır bulgularında, tüylere benzer renkli zikzak desenli cam kaplar bulunur. Modern anlamda İskenderiye'de ve Ptolemaik dönemde antik Roma uygarlıklarında cam yapımı mozaikler bulunur.